Ketupat Kandangan (Banjar)

Bahan :
* 6 buah ketupat, dipotong-potong
* 750 gram ikan gabus segar, dibuang kepalanya
* 1 sendok teh asam jawa
* 1 sendok teh garam
* 1 sendok teh air jeruk nipis
* 5 lembar daun jeruk, disobek-sobek
* 2 batang serai, dimemarkan
* 1.500 ml santan dari 1 butir kelapa
* 6 sendok makan minyak untuk menumis

Bumbu halus :
* 10 butir bawang merah
* 4 siung bawang putih
* 3 butir kemiri
* 1/2 sendok teh ketumbar
* 1 cm jahe
* 3 cm kunyit
* 1/4 sendok teh merica
* 1/2 sendok teh terasi
* 4 3/4 sendok teh garam
* 1 cm lengkuas
* 1/8 sendok teh jintan
* 2 sendok teh gula pasir

Bahan sambal :
* 5 buah cabai merah
* 2 buah cabai rawit
* 1/2 sendok teh terasi goreng
* 1 buah tomat
* 1/2 sendok teh garam
* 1/4 sendok teh merica
* 2 sendok makan minyak untuk menumis

Cara membuat :
1. Lumuri ikan dengan asam jawa, garam, dan air jeruk nipis.
2. Diamkan 45 menit.
3. Panggang ikan di bara api sampai matang.
4. Tumis bumbu halus, daun jeruk, dan serai sampai matang.
5. Tuang santan lalu didihkan.
6. Masukkan ikan gabus. Rebus sampai bumbu meresap.
7. Sajikan dengan ketupat.
8. Sambal, goreng cabai, terasi, bawang merah, dan tomat sampai harum.
9. Angkat lalu tambahkan garam, dan merica. Haluskan.
10. Sajikan dengan ketupat kandangan.

Untuk 6 porsi.

11 Comments to “Ketupat Kandangan (Banjar)”

  1. iiih, nyamannya pang, kandangan cing ai.

  2. dasar bujur nyaman katupat kandangan jukakai, apalagi makan bakacak lawan tangan kada boleh pakai sendok, lain rasanya jar

  3. kacar banar. hari ini aku baulah pakai iwak pari babanam nang sudah jadi. tarimakasihlah bumbunya. lumayan kawa mangaraputi liur.

  4. nang ngaran buhan kandangan ni kada kawa d lawan cing ae ! Hancuy liuy dapatnya katupat kandangan…Rajjja @@ nich hehehe

  5. ma ae,nyamannya…………

  6. iiiihhh……
    beliuran unda…..

  7. Yaman bujur Cil, diulah untuk hari raya ni. . . . .

  8. Bujuran klo ini bumbunya?jgn ada nang dirahasiakan lh…!!

  9. Katupat yang kawa di makan tiap hari ya Katupat Kandangan.Maka dasar bujur-bujur nyaman banar,apa lagi ba sambal sampai tapaluh kapadasan, makannya bakacak pakai tangan pulang.Hancuy liyuy wan Ma’Nyos tu pank dapatnya Katupat Kandangan Cing ai…

  10. Dimana lah urang bajual kalau di jakarta, bini ulun asalnya urang jawa,terima kasih.

  11. Uii, kakawalan, namun di jakarta, dimana urang bajual nya, kepingin memakan, kada kawa meulah nya, sebab bini ulun urang jawa, terima kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: