Perut Lembu Masak Jawa

Bahan-Bahan:
600 gm perut lembu
2 cm halia
3 sudu besar cili kering (dimesin)
3 sudu besar minyak
3 cawan kelapa
4 labu bawang merah
1 batang serai
2 keping asam gelugur
Garam secukup rasa

Cara:
Rebus perut hingga empuk dan potong selebar 2.5 cm x 4 cm. Tumbuk 2 labu bawang merah bersama halia dan serai. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis 2 labu bawang merah. Apabila layu masukkan ramuan yang ditumbuk dan kacau selalu. Masukkan cili kering, santan, asam gelugur dan garam. Masukkan perut lembu dan kacau sehingga kuah mendidih.
Sumber : resep-masakan.plinplan.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: